Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy rozpoczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i używali owoce kawowca. Jednakże w owym czasie nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, innymi słowy pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie dusili owoce kawowca oraz mieszali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano celowo w konkretnych celach, wyłącznie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Sporo wieków następnie, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w świecie, a w takim razie jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się więc coraz to bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności oraz przechodząc różne modyfikacje, aby zdobyć różnorodne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Współcześnie większość spożywanych artykułów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje ogromnego trudu. ile trwa parzenie kawy Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezmiernie śladowe przypadki. Toteż również tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a też odpowiedniego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film